Nagy Motoros Nyaralás 2009.

2009. július 16., 22:02 [0 hozzászólás]

Tapossa laposra!
by Chris

A Pisa-tól Nizzáig vezető autópálya cseppet sem volt unalmas: a hegyes-völgyes tengerpart végig gyönyörű, a leander pedig úgy nől az autópálya mellett mint a gaz. Csak annál jóval szebb.

Viva la France! Az első benyomások: az autópálya a kedves tourist megkopasztásáról szól. Ausztriában matrica van, az olaszoknál jegyes fizetőkapu. Itt: meghatározott szakaszokon fizetőkapuk, fix díjjal, amit kosárháló-szerű gyűjtőbe kell beleszórni. PONT annyit. Ha kevesebb nem mész át, ha több, akkor meg azért nem, mert visszaadni nem tud, de nem is enged át. Papírpénzt nem fogad el, szóval jó ha az ember bezsákol egy valag aprópénzt... a motorra szerencsére nem sok pénzt számolnak fel. Pár ilyen szívás után rájöttem, hogy mindig van EGY kapu, amiben kezelő is ül, és ott lehet rendesen is fizetni.

A kemping Nizza mellett Villeneuve Loubetben van, ami egy előváros. Híres a tengerpartjáról, a plage-ról (plázs). A plázs több km hosszú aprókavicsos strand, a tenger pedig azúrkék. Jah, Cote'd Azur :)

A kemping is kavicsos. Jól jött a kiskalapács a cövekek leveréséhez, bár leginkább egy útfúrógép kellett volna. A matrac már az első éjjel megadta magát, és kilukadt valahol. Kicsi luk lehet, mert lassan ereszt. Mivel a biomosószerünk is elfogyott, gondoltuk elmegyünk a helyi Decathlonba. Bocsánat: Dékatlonba. Nem mindegy, mert így értik csak meg :) Dékatlony pontos címe nem ismert az összes táblán: Les Terriers Nord. Gps-t dobhatod el, lehet keresgélni a terrier kutyát északon... Első körben nem is lett meg, ellenben lett sok tapasztalat: Antibes belvárosa vonzó (este el is mentünk), találtunk egy McDonaldst ingyen wifivel. Ez inkább netcafe volt, mert rajtunk kívül legalább 10-en lógtak még a neten. Még mindig jobb így, mert hiába van fizetős wifi a kempingben, olyan lassú és drága hogy nem éri meg. Két cheeseburger, egy kóla, és van net :) Este a Dékatlan is meglett nagynehezen. Vettünk 2 laticert is, a kilukadt matrac alá. Így egy fokkal jobb, viszont ezt is pókozhatom a motorra... nehogy kevesebb, egyre több a cucc. Viszont az Alpokban még jól fog jönni. Chamonix Mont Blanc-tól kicsit félünk, mert az előrejelzés szerint cudar idő lesz ott, így lehet hogy kimarad az útvonalból...

Aki azt hiszi az olaszok szarul közlekednek az jöjjön el ide, és rájön, hogy minden italianó úrvezető. Itt minden út legalább kétsávos. Minden második kereszteződés kétsávos körforgalom. Túlélőverseny: a körforgalomba mindenki úgy esik be ahogy tetszik, elsőbségadás nix, kihajtás úgyanígy, lehetőleg ötvennel. Motorosok cikázva ugyanígy. Nincs olyan időszak, hogy minimum 2km dugó ne legyen. Ha nincs dugó, az összehangolatlan lámpák fogják meg a sort. És mindez 30 fokban. Én nem bántam meg, hogy motorral vagyunk: minden helyzetben megengedett a motorral a kocsik mellett elhaladni (jobb oldalt is, ha van hely), akár forgalommal szemben a felezővonal mellett, sőt elvárt! A helyi autósok tudják ezt, és vigyáznak a motorosokra: lehúzodnak, és helyet adnak a besorolásnál. Kicsit majrézok még, de azért már kezdem megszokni. A U2 koncert után még így is jó egy óra volt 12 km megtétele, kocsival sokkal több lett volna.

Még pár szót miért jó motorral nyaralni:

  • dugó nem érint

  • olcsóbb a pályadíj

  • nincs parkolási díj: bárhol, bármilyen SZABÁLYTALANUL meg lehet állni, a kutya se törődik vele. Elég egy kis luk is a motornak és meg lehet állni. A legjobb példa Velence volt, ahol megállni tilos felfestésen (!), a parkolóházzal szemben, a forgalomirányító rendőr szeme előtt hagytuk a motort...

  • 130-140-es tempó mellett 4.6 liter fogyasztás. Ezt jelenleg még a hibridek sem tudják :)

Az árakról: a szupermarketekben normál áron lehet jó minőségű élelmiszerhez jutni, az ásványvíz nagyon olcsó. Az éttermi árak durvák, legalábbis szerintem: egy menü (3 fogás: előétel, főétel, desszert, ital nélkül) 18-50 euróig. Per fő... Az étlap csak franciául, a pincérek nem nagyon beszélnek külföldiül. Azért így vicces. Kata nem is mert mást kérni, mint spagettit (messze nem volt olyan jó mint az olasz). Én valami grill izét kértem, ami utólag kiderült, hogy steak volt faszénen grillezve, hasábkrumplival, és sült zöldséggel. Ez viszont NAGYON finom volt, és 12 euróért teljesen rendben volt, otthon ez többe került volna. Aki étteremben akar enni, az készüljön arra hogy 25 euró alatt nem ússza meg két főre, egy főétellel ásványvízzel. Desszert 5-7 euró. Pisában a ferde torony mellett 21 euróba belefért: ÁV, két pizza, hasábkrumpli, spagetti, borravaló. Pisa egyébként megdöbbentően olcsó város, olcsóbban lehet enni, mint Jesoloban. Még úgy is, ha az asztalod a Dóm térre néz.

A benzin drága 1.3 eur az átlag, de van ahol lehet 1.23-ért is tankolni, szóval nagyon meg kell nézni.

Mindenki bagettet eszik, normális kenyér szinte nincs, vagy drága. A croissant irtó finom, mindenféle töltettel van, de a sima vajas is világbajnok. Bocs, de most mennem kell a masszázskádba, mert délután Nice (Nisz) lesz terítéken :)

Cimkék: Chris
Jól megírom a véleményemet

Komment RSS
Hozzászóló neve*
Webcím
pl: http://www.valami.hu
Hozzászólás*
Biztonsági kód*
A hozzászólás tárgya és szövege nem tartalmazhat HTML kódot.
A biztonsági kód nem érzékeny a nagy és kisbetűkre.

üdvözlet
Powerbike Motorosbolt és Szerviz
CimkékArchívum

Honda MotorDeauvilleolvass minket offline - rssFőlapWebmark Hungary