Nagy Motoros Nyaralás 2009.

2009. július 21., 09:11 [3 hozzászólás]

Aiguille du Midi - felvonóval Európa tetejéhez
by Chris

Ma csodálatos élményben volt részünk: két etapban felemelkedtünk Chamonixból Aiguille du Midibe. 1035 méterről 3842-re. Kicsit lefostuk a bokánkat – először a majrétől, aztán a látványtól.

Délben sikerült jegyet kapni, mert nagyon sokan voltak. Két napos Mont Blanc Multipass kártyát vettünk, ennek a lényege, hogy minden látványosságot megnézhetünk és minden felvonót használhatunk. Ma a Midit, és holnap a jéggleccsert nézzük meg, ez így fejenként 15 euró sporólást jelent, plusz nem kell sehol sem sorban állni. Ha marad időnk, felvonózunk valahol még. Majdnem két óra volt, mire sorra kerültünk, mivel két kabinos felvonó van, 10 perc menetidővel. Addig sétálgattunk, ücsörögtünk. Közben találtunk egy Spar-t. Mindenki be volt sózva, ez látszott az arcokon.

Mi full motoros szerkóban nyomtuk, plusz aláöltözetben. Vesevédő, nyakvédő, kesztyű. 25 fokban. Pf. Volt aki egy szál glottiban és szandálban ment fel. Különössen funky volt, amikor a kabin az oszlopokon áthaladva iszonyúan belengett, kábe mint a hullámvasúton... csak itt az ember két dróton lóg, több száz méter magasan. Sokan visítottak. Én is. Az első etap 2317 méterre vitt fel, onnan egy másik kabin ment feljebb. 15 fok, itt még zöld minden. A durva része ezután jön. A látvány menet közben leírhatatlan volt. 10 méter per másodperc emelkedés.

Fent mindenki kapott egy kabinsorszámot lefelé. Nekünk másfél óra bámészkodás jutott. 3842 méteren -5 fok, 40 km per óra szél. Tudtam sajnálni a hülyéket akik nem öltöztek fel, nem tudom mit hittek, miért tiszta hó és jég a csúcs?? Bazi hideg volt, még felöltözve is. És másfél óráig fixen nem lehet lemenni... persze a sügérek miatt volt fűtött étterem, de minek megy fel valaki a hegyre,

ha nem élvezheti a látványt? Ami beszarás, komolyan. Nagy mázlink volt, mert felhő sehol, totál körpanoráma bármerre néztünk. Nem lehet elmondani milyen két és fél kilométerről lenézni, és milyen a felnézni az egy kilométerrel feljebb lévő Mont Blanc-ra, a gleccserekre, a hóra, a jégre, a csipkézett hegyekre... a platón küzdő hegymászókra, a sziklamászókra, az alant lévő alaptáborban elszórt narancssárga kis sátrakra.

Több terasz is volt, de nagyon jeges szél fújt, a fényképezőgép gombja már majdnem befagyott. A teraszokra olyan lépcsők vezettek, amiken alul simán látszott a több száz méter szakadék. Majrés volt... A multipasszal felmehettünk a legfelső teraszra lifttel. Ott szinte szélcsend volt, és még megdöbbentőbb panoráma. Tűző nap, a naptej az arcra kötelező! Rengeteg fotót készítettünk. Aztán bementük az étterembe és ettünk két erő-müzlis szelteletet. Melegedtünk kicsit, és máris mehettünk le, vissza Chamonix-ba. 6 óra után értünk le. Chamonix egyébként nagyon szép, hangulatos város, az ember szívesen bolyong benne. Rengeteg a turista, sok a holland, amerikai, orosz, japán.

Mindez otthontól 1000 km-re van. Aki teheti jöjjön el ide, de legalább egy hétre! A kemping olcsó, 20 euró alatt van, két főre, árammal. Chamonix-ban van Spar, Supermarché, lehet olcsón kaját venni. Van McDonalds és benne ingyen wifi :)

Képek a galériában!

Cimkék: Chris
Jól megírom a véleményemet

Komment RSS
Hozzászóló neve*
Webcím
pl: http://www.valami.hu
Hozzászólás*
Biztonsági kód*
A hozzászólás tárgya és szövege nem tartalmazhat HTML kódot.
A biztonsági kód nem érzékeny a nagy és kisbetűkre.
Chris -2009.07.24. 10:08 |
Kedves Gyuri, köszönöm a dicsérő szavakat :) Jó nagy vihar lehetett, remélem még egyben van nálunk is a ház.... lehet hogy már szombat éjszaka hazaérünk, mert itt akkora a hőség, hogy 140es tempó mellett bekapcsolt a motorhűtő ventillátor! Lehet, jobban járunk ha inkább éjjel haladunk.
Apádék -2009.07.22. 22:01 |
Szédítő mélységek, alattatok apró emberkék, felejthetetlen látvány! A felvonó sem lehetett rossz, a bécsi práter legvadabb "eszköze" kiegészítve pár száz méterrel. Nem csodálom, hogy beindult a zabszem reakció. Mi van? A franciák mínusz 5 fokon melegen adják a sört?
Karahun -2009.07.22. 15:21 | http://www.karahun.hu
Krisztián, nem is tudtam, hogy Te az adrenalin hatására ennyire jól írsz...
Sőt:
sokat, pedig nem a bőbeszédűségről ismertetelek eddig...:)
Mán egészen beleélem magam abba a nagy hideg és drága hegybe, - itt a 40 fok meleg ellenére.
Mikor jöttök végre haza? Úgy hírlik szombaton...
Találkoztam Kati őseivel, le sem tagadhatták volna, hogy azok.:)
Most mentek haza, tegnap.
Az aluminium létrát költsönvettem, mert a padlásunkon csak azzal tudtam belülről megoldani a szombati vihar kárenyhítését.
A honlapot ne kérdezd (gondolom, úgy se érdekel:), már matyómintásra van köszörülve rovatfrissileg, design-ilag, hülyeségileg, stb.
Működik, és ez a legfontosabb.

üdvözlet
Powerbike Motorosbolt és Szerviz
CimkékArchívum

Honda MotorDeauvilleolvass minket offline - rssFőlapWebmark Hungary